Biologie

De wadmol (Marinotalpa marina) is een zeer onbekende mol die in het waddengebied leeft. De wadmol heeft vliezen tussen de tenen waardoor hij kan zwemmen, De wadmol is 75 centimeter maar oudere mannetjes zouden een formaat van 180 centimeter kunnen bereiken1. Ook graaft de wadmol net als een gewone mol gangen in de wadden, het eet daar alles op wat het tegen komt; schelpdieren, wormen en soms zelfs eieren van vogels of kleine vogels zelf2. Er zijn veel oude waddenverhalen van eilanders die beweren dat wadlopers in de benen gebeten zijn of kinderen die het wad in gesleurd worden.

Impressie wadmol (Marinotalpa marina). Elin van Waarden

Bedreigingen

De Waddenzee staat bekend als bijzonder biotoop waar veel bijzonder leven is. Het functioneert als kraamkamer voor veel vissen die in de Noordzee leven. Tijdens de vogeltrek gebruiken veel vogels de wadden als rustplek om bij te tanken voordat ze verder naar het noorden of zuiden vliegen. Ook zijn er veel soorten die speciaal aangepast zijn aan de dynamische natuur die de wadden vormt. Zo groeide er vroeger ook veel zeegras op de laagwaterlijn. Helaas is veel van dit gras rond 1930 verdwenen. Een soort die ook speciaal aan de wadden aangepast is en zeer bedreigd is, is de Wadmol.

Ecomare heeft het enige opgezette exemplaar in bezit. Er zijn nog verhalen van excursies op zomerkamp waar sporen van wadmollen gevonden zijn, ook werd er destijds op Terschelling wadmol geserveerd in het restaurant van een hotel. Na protesten van de NJN is dit dier toen gelukkig van het menu verdwenen (mond. med. Dick Timmer).

Het is niet bekend waarom de wadmol zo hard achteruit gegaan is. Er zijn enkele documentaties uit 1300 van wadmollen die uit Nederland naar Engeland verscheept zijn om verkocht te worden3.

Het zou kunnen dat met het verdwijnen van het zeegras de wadmol ook verdwenen is. Gelukkig is het zeegras herstellende. Maar nog niet alle bedreigingen voor de Waddenzee zijn verdwenen. Klimaatmodellen laten zien dat de komende jaren het zeewater zal stijgen waardoor er minder eb en vloed is in de Waddenzee, dit kan rampzalige gevolgen hebben. Er zullen minder vogels en vissen leven en er zullen ook andere schelpensoorten komen. Het is de vraag of het de wadmol lukt zijn dieet aan te passen. Ook zijn er plannen om een gasleiding door de Waddenzee te leggen, dit kan grote gevolgen hebben voor de wadden, zo kunnen er aardbevingen komen en lekkages kunnen het water vergiftigen.

Het kan niet zo zijn dat er verstorende activiteiten plaats vinden op de wadden terwijl er niks bekend is over de impact op het bijzondere waddenleven. Laten we de wadmol en de wadden daarmee beschermen! Ik wil jullie vooral aansporen om op zomerkamp op zoek te gaan, om de wadmol beter te kunnen beschermen moet er meer onderzoek gedaan worden om te weten waar ze nog voor komen. De sporen zijn makkelijk te vinden in het wad.

1. Unieke vondst van wadmol op Texel. (2019). Geraadpleegd op De Zoogdiervereniging website op 03-03-2023, https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2008/unieke-vondst-van-wadmol-op-texel

2. Sander Turnhout (2021). Basisboek Veldbiologie. KNNV Uitgeverij, Zeist.

3. “Bronnen tot de geschiedenis van den handel met Engeland, Schotland en Ierland“. Nijhoff,1928-1950. Geraadpleegd op Delpher op 03-03-2023, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB21:041093000:00006